EGM în acțiune

Calendar EGM Mărturii

JURNAL DE LA VOLOHII DIN POROSKHOVO

Primul cuvant care iti trece prin minte atunci cand ii intalnesti pe copiii de la Poroskhovo este SALBATICIE. Copii in care parintii nu au investit, care au stat departe de scoala si pentru care autoritatile nu fac absolut nimic. Dupa cea de-a treia misiune la Poroskhovo am inceput sa vedem schimbari de atitudine si de comportament la acesti copii desi neingrijiti, extrem de pretiosi. Am fost uimiti sa vedem cum au invatat sa asculte linistiti, sa raspunda la intrebari, sa memoreze versetele si sa se ofere chiar sa ajute cand este nevoie. Sunt progrese care de departe par mici, insa vazute mai de aproape sunt imense.

Webp.net-resizeimage (7)

Atunci cand biserica devine un refugiu

Rosti, unul dintre baietii de la Poroskhovo a venit la scoala de vacanta. Era un copil linistit, diferit de toti ceilalti copii. Pur si simplu nu intelegeam de ce. Am inteles in penultima zi, cand Rosti a cazut pe jos, imediat dupa lectie, zvarcolindu-se: era o criza de epilepsie. Imediat dupa ce si-a revenit, a fost dus spre casa de cativa voluntaridin echipa. Parintii deja auzisera de criza lui Rosti de la biserica si fara politeturi si prezentari l-au mustruluit strasnic ca a mers la biserica si “i-a facut de minune”. A primit si bataie. Voluntarii au ramas fara cuvinte, si atunci, dar mai ales a doua zi de dimineata, cand in fata portii bisericii astepta linistit, Rosti. Probabil biserica a devenit pentru Rosti singurul loc unde se simtea iubit, singura cetate de scapare.

Webp.net-resizeimage (8)

Familii care îl întâlnesc pe Hristos

Casa lui Vanea, e una din casele speciale de la Poroskhovo. Anul trecut, Vanea a fost ajutat de voluntarii si sponsorii nostri sa isi pregateasca casa pentru iarna. Un ajutor de care a fost profund marcat si extrem de recunoscator. Ne spunea la acea vreme Vanea: “Pana astazi am crezut in Dumnezeu, dar astazi, L-am vazut pe Dumnezeu”. Vanea avea totusi o povara pe suflet, pe care a impartasit-o cu noi: “As vrea ca si sotia mea sa Il cunoasca pe Domnul”. Asa se incheia vizita noastra in casa lui Vanea in august 2017. Anul acesta, la intoarcerea in Poroskhovo, chipul lui Vanea stralucea: “Va stiu, voi m-ati ajutat anul trecut cu casa. Domnul a ascultat rugaciunile noastre. Sotia mea s-a intors la Domnul si chiar duminica trecuta a primit botezul.” Suntem multumitori ca printre volohi, Dumnezeu schimba copii si aduce familiile in biserica.

Webp.net-resizeimage (9)

Lideri care se ridică

In lumea volohilor daca iti doresti schimbare, ai nevoie de lideri care sa descopere viziunea lui Dumnezeu si sa o urmeze pas cu pas. Desi nu au fost vizibili inca de la prima noastra vizita, a fost o bucurie sa vedem ca in biserica volohilor, Dumnezeu a asezat oameni speciali cu mare potential. Am fost onorati de prezenta a patru dintre tinerii volohi: Vera, Ira, Milan si Colea. Urmatoarea perioada, ei si inca cativa tineri valorosi vor fi in atentia noastra. Ne dorim sa ii ajutam sa creasca si sa fie agentii folositi de Dumnezeu pentru schimbarea comunitatii de volohi.

Webp.net-resizeimage (10)

O poartă spre inima Ucrainei

Zeci de ani volohii, pareau uitati, parasiti si neinsemnati. Acest lucru nu mai este valabil astazi. Peste tot in Romania si diaspora se vorbeste despre ei si nu putini sunt cei care i-au vizitat si le-au intins o mana de ajutor. Poroskhovo a devenit si un loc de intalnire al crestinilor, loc unde daruiesc, dar si primesc. Toader si Pavel sunt doi lideri de la Cernauti care au slujit alaturi de noi in august 2017 si apoi in august 2018. Au pus umarul la scoala de vacanta si apoi au preluat modelul si materialele in lucrarea pe care o fac la Cernauti si in zona estica a Ucrainei, aproape de zona de razboi. Am fost incantati sa vedem ce minuni a facut Domnul prin ei si modul in care au devenit mai eficienti in lucrarea cu copiii. Slujirea noastra a avut ecou dincolo de Poroskhovo. Organizatia EGM din Ucraina a decis sa preia programul Toate Panzele Sus, sa-l traduca si sa il ofere bisericilor din Ucraina. Dumnezeu foloseste locurile neinsemnate in ochii oamenilor pentru a-si pune in aplicare planurile pline de semnificatie.

Webp.net-resizeimage (11)

Calendar EGM

Mărturii

Era 2008 și participam la conferința EGM din toamna aceea. M-au marcat mult experiențele din acel sfârșit de săptămână pentru că vorbeau atât inimii mele, cât și minții mele și m-au îndemnat la acțiune și implicare mult mai mare decât avusesem înainte.

Faptul că am văzut mulți oameni dedicați și doritori de a-i învăța pe copii Cuvântul lui Dumnezeu m-a făcut să încep să prind curaj și să devin tot mai serioasă în pregătirea lecțiilor pentru copilași. Mi-aduc aminte că a rămas în inima mea mesajul lui Liviu Mocanu: noi să lăsăm o mulțime de amprente în viața copilului la fel ca mâna olarului pe lutul modelat.

Lidia Ghiulai

În echipa EGM am întâlnit și cunoscut oameni credibili, a căror trăire și implicare mă motivează să dau și mai mult din mine (timp, energie). O locomotivă (echipa EGM) e mai eficientă atunci când transportă mai mulți oameni spre Dumnezeu.  Promovați un model extraordinar, ușor de aplicat chiar și de către învățători. Puneți la dispoziție materiale folositoare.

Liana Sabo

Cel mai mare impact al Fundației EGM în viața mea a constat în conștientizarea nevoii mele de pregătire în procesul de a indemna copiii pe calea lui Dumnezeu. De asemenea, prin intermediul aplicarii modelului EGM de predare am ajuns să văd nevoia de pregătire a celorlalți învățători. Eficiența și aplicabilitatea modelului EGM a fost încă o dată confirmată în momentul în care am adus înaintea copiilor acest mode de predare.  Ei au fost impresionați, ”prinși”, atinși, și provocați la acțiune.  Nimic nu mi-a făcut mai mult inima să se bucure ca faptul că am văzut cum copiii înțeleg, se identifică cu lecția și-și doresc să experimenteze schimbarea la rândul lor.

Emanuela Hatos